Skip to main content

NOA is hét outdoor experience center van de Benelux dat buitentrends ontwikkelt in samenwerking met dertig high-end outdoormerken. Voor het outdoorseizoen van 2025 heeft NOA vijf macrotrends vastgesteld die zullen bepalen hoe we tuinen ontwerpen, inrichten en beleven. Eén ding is zeker: onze buitenruimtes staan aan de vooravond van een ware (r)evolutie.

TREND 1: THE NOMADIC GARDEN

Grote, arbeidsintensieve tuinen met hoge kosten zijn niet langer de norm. Onderhoudsvriendelijke, compacte tuinen zijn wel de toekomst. Kleiner betekent nochtans niet minder veelzijdig. In 2025 wordt het de standaard om verschillende ‘werelden’ binnen één tuin te creëren, zowel op het gebied van terrasontwerp, beplanting als meubilair. De Nomadic Garden staat symbool voor het gevoel van reizen in je eigen tuin. Deze trend speelt in op de zon, de seizoenen en de activiteiten van de bewoners. Een tuin wordt niet langer gezien als een eenvoudig grasveld, maar als een veelzijdige leefruimte met ‘kamers’ waarin je kunt rondreizen.

Sinds de pandemie is de behoefte aan multifunctionele buitenruimtes gegroeid. Denk bijvoorbeeld aan een intieme leeshoek verscholen in het groen, een outdoor privédouche, een petanquebaan voor gezellige avonden met vrienden, een ochtendterras om te ontbijten of een zonnige plek voor een aperitief in de avondzon. Reizen door je eigen tuin als een nomade is dé trend van de toekomst.

Die nieuwe manier van tuinbeleving vraagt om innovatieve producten, zoals verplaatsbare saunacabines, multifunctioneel tuinmeubilair en draagbare verlichting die je moeiteloos meeneemt naar elke hoek van je tuin.

TREND 2: THE HIGH, THE HANGING & THE BASEMENT GARDEN

In 2025 beseffen we steeds meer hoe belangrijk groen is voor onze rust en ons welzijn. We staan (bijna) op het punt om minder beton in ons leven te integreren en zoeken actief naar manieren om onze planeet minder te belasten. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, groeit het bewustzijn. Steeds meer steden investeren in ontharding op diverse manieren: van extra plantsoenen en wadi’s tot de aanleg van grote groene parken op braakliggende terreinen. Koning auto wordt steeds verder teruggedrongen. Het stadsleven van de toekomst blijft namelijk enkel leefbaar door meer groen te integreren, vooral met het oog op extreme hitte. Ruimte is echter schaars, zeker in stedelijke gebieden. Dit leidt ertoe dat tuinen steeds vaker worden aangelegd op daken, tussenverdiepingen, balkons, en zelfs ondergronds met behulp van kunstmatige verlichting. Het is duidelijk: elke vierkante meter groen staat symbool voor leven. Voor ons, als mensen die steeds meer binnenshuis leven, is het essentieel om verbonden te blijven met de natuur. Daarom worden er meer plantensoorten gebruikt die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Modulaire ontwerpen worden populairder, en veel merken passen hun lifestyle-aanpak aan om aan deze nieuwe behoeften te voldoen.

TREND 3: THE DRY VERSUS THE WET GARDEN

Ook de laatste twijfelaars moeten eraan geloven: de opwarming van de aarde heeft onmiskenbaar gevolgen voor ons klimaat. Dit betekent dat ook onze Europese tuinen langzaam maar zeker transformeren. Een treffend voorbeeld zijn de wijnranken, die opeens niet meer gedijen of juist productiever worden. Onze Europese tuinen staan dan ook voor een ingrijpende metamorfose. Het ene moment is het veel te heet, met extreme temperaturen. De week erop maakt een zogenaamde regenbom alles te nat. Dat heeft niet alleen een impact op de keuze van bomen en plantensoorten, maar ook op aspecten zoals waterdoorlatende verharding, afvoersystemen, schaduwplekken en hittebuffers. Een tuin anno 2025 moet met andere woorden bestand zijn tegen zowel extreme hitte als hevige regenval, wat een enorme uitdaging vormt voor tuinarchitecten en tuinaanleggers. Ook de industrie denkt hier steeds meer over na en komt met oplossingen om aan deze nieuwe eisen te voldoen.

TREND 4: COLLECTABLE DESIGN FOR THE GARDEN

Nu tuin en interieur steeds meer in elkaar overvloeien, is er een nieuw stadium aangebroken: de integratie van kunst en ornamenten speciaal voor de tuin ontworpen. Niet nieuw, denk je misschien. Klopt: er bestaan al grote rode konijnen, honden, duikende bronzen beelden en alles daartussenin. Naar onze bescheiden mening raken deze tuinstukken echter snel gedateerd en zijn ze meer een modeverschijnsel dan objecten met een doordachte visie van een ontwerper. Of ze mooi zijn of niet, laten we hier even in het midden. Wat wel opvalt: steeds meer Europese creatieve studio’s volgen de enorme golf van collectable design – de trend waarbij designstukken eerder als kunstobject dan als functioneel gebruiksvoorwerp worden gezien. Ze ontwikkelen ornamenten die een zeer hoogwaardig design uitstralen en specifiek voor de tuin zijn ontworpen. Maar daar blijft het niet bij. Ook outdoormerken denken steeds vaker na over statement pieces die, naast hun gebruiksfunctie, ook een decoratieve rol vervullen.

TREND 5: HYBRID GREEN ARCHITECTURE

Een nieuw tijdperk is aangebroken waarin architectuur steeds meer wordt bepaald door de beleving van groen. Al bij de tekentafel van de architect wordt nagedacht over hoe planten op en over gevels zullen groeien en daarmee de architectuur mede vormgeven. Dit sluit aan bij de trend waarbij architecten tegenwoordig vaak ook interieurarchitecten of groenarchitecten zijn. Alles vloeit in elkaar over, en het laten begroeien van gevels met wilde verticale tuinen – ooit een huiveringwekkend idee voor de gemiddelde Vlaming – wint ook hier steeds meer aan populariteit.

Dat is eigenlijk niet zo vreemd. Als we minder steen in onze leefomgeving willen, moeten we tuinen ook verticaal benutten, verweven met gevelbekleding, bakstenen of betonstructuren. Ook de bouwindustrie speelt hierop in door architecten bouwmaterialen te bieden die planten, bomen en zelfs bloemen een ideale verticale habitat verschaffen. Dit gebeurt zonder afhankelijk te zijn van complexe, moeilijk te onderhouden verticale tuinen met computergestuurde irrigatiesystemen. De toekomst behoort toe aan groene architectuur, letterlijk en figuurlijk.