Skip to main content

We voelen allemaal de nood om te reflecteren. Over onszelf, onze gedachten, ons leven. De jaren van reflectie zijn dus niet het gevolg van de coronacrisis, noch van een wereld die soms in vuur en vlam lijkt te staan. The Era of Reflection gaat vooral over de terugkeer naar het leven zoals het was of zou moeten zijn. Omdat het kan en omdat het mag. En dat uit zich op verschillende vlakken in de mode- en designwereld. Zilver, blingbling, spiegeling, pailletten en gigantische spiegelbollen: ze zijn terug, en hoe! Net als John Travolta ooit laten we de schitterende reflecties van de discobol graag op ons schijnen.

De mode heeft zilver als een materiaal voor alle seizoenen omarmd. Niet alleen voor eindejaarsfeesten, maar ook voor momenten tot diep in de mediterrane zomer. Metallics zijn overal aanwezig: in jurken, handtassen en pumps. En nu dus ook in onze interieurs. We zouden het in plaats van introspectie ook pure rebellie kunnen noemen. Een dikke blingbling-middelvinger naar al dat slechte nieuws van de afgelopen jaren. Zilver, schittering en chroom als puur genot van decadentie en overdaad in tijden van schaarste. Of zoals Queen B (aka Beyoncé) het zelf noemt: Renaissance. De wedergeboorte van een nieuw tijdperk waarin we met grote veranderingen als artificiële intelligentie te maken krijgen. Haar ‘World Tour’ in de zomer van vorig jaar was één en al blingbling. Kledij, decor, paarden, auto’s, luidsprekers, lichtscanners, piano, micro, instrumenten. Stuk voor stuk perfect uitgevoerd in chroom. Zelfs Elon Musk, de ongekroonde koning van de auto-industrie, houdt van metallics. Zijn statement Cybertruck was bij de lancering volledig uitgevoerd in geborsteld rvs en is nu eindelijk beschikbaar. Ook de zomershow van Chanel eind januari in Parijs werd opgeluisterd door een gigantisch logo van het modemerk in metallic boven de catwalk.

Reflectie alom met andere woorden. Ook op de sociale media die ons leven en de trends vandaag bepalen. De reflectietrend in al zijn gedaantes past in elk geval perfect bij de vluchtige maatschappij van vandaag. Op onze smartphone beslissen we in een fractie van een seconde of we een beeld liken of wegswipen. Een beeld dat glinstert – of het nu over mode, interieur of automobiel industrie gaat – heeft meer kans onze aandacht te vangen. En omdat de sociale media draaien op algoritmes, krijgen we steeds meer beelden te zien van de beelden die we liken of waar we iets meer dan een seconde bij stilstaan. En zo zijn materialen als metaal of rvs, die altijd als industrieel en koud werden beschouwd, plots überhip en cool minimalistisch geworden.

Zowel in residentiële als professionele toepassingen zijn de voorbeelden van het gebruik van metallics oneindig. Barmeubels, keukens, wandbekleding, stopcontacten, krukjes, stoelen, verlichting …. Heel wat interieurarchitecten experimenteerden de afgelopen jaren ook met glanzende, halfglanzende of matte plaatmaterialen aan de muren, die het geheel meteen een strakke en coole look geven. Daarmee zetten ze zich af tegen de greige architectuur – of de monochrome look – die al jaren de high-end interieurs domineren en die weinig verbeelding vragen.

De designbedrijven volgen uiteraard de trends en gingen ook hun gamma verchromen. Zeker in de afdeling ‘collectable design’ zijn glansrijke objecten al jaren een trend en bijzonder gegeerd door een gefortuneerd doelpubliek. Denk maar aan de blow-up metallic objecten van de Poolse ontwerper Zieta die zweven tussen kunst en design. Of de armatuur ‘Beam Light Stainless Steel’ van Davy Grosemans, de ‘Alu Stool BRAM’ van Bram Vanderbeke voor Leolux, of de meubelcollectie ‘Stack’ van Studio Moto, onlangs nog in Parijs voorgesteld. De gerenommeerde interieurontwerper Nicolas Schuybroeck bracht afgelopen Salone een keuken volledig van tin uit voor Obumex en gebruikte geborsteld rvs als hoofdingrediënt in een gloednieuwe Aesop-store die hij inrichtte in hartje Lyon.

Ook op de tekentafels van de grote interieurmerken tiert de trend welig. De afgelopen maanden zagen we steeds meer tafels, kasten en stoelen in metallics opduiken bij merken als het Italiaanse MDF Italia. Het Deense Vipp bracht onlangs nog een knappe keuken uit, volledig metallic. Het Zwitserse V-Zug zweert bij spiegelende high-end keukentoestellen, en Franke – ook uit het Alpenland – laat voortaan zijn spoelbakken meer blinken dan ooit. Vitra bracht zelfs in limited edition een chromen versie uit van de bekende Panton Chair.

Hoe dan ook schakelt iedereen binnen het interieurdesign op metallic over: van de kleine niet-commerciële ontwerpers die via galeries verkopen tot de grote meubelfabrikanten die miljoenen omzet draaien. Het is een kwestie van tijd voor het materiaal ook bij de meubelgiganten opduikt. Niet dat dat een probleem is, want de trend zal niet zomaar verdwijnen, aangezien die te populair is op de sociale media. De monochrome trend is zo goed als afgelopen, en dat werd tijd ook. Een beetje meer glamour in interieurs kunnen we alleen maar toejuichen. Aan jou om metallics, op gelijk welke manier, in je projecten te integreren. Op de volgende pagina’s van onze trendpaper vind je alvast heel wat reflection-ideeën. Time for some bling bling!